Ontdek de Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn uniek in Nederland, dus we mogen er echt trots op zijn. Alle eilanden hebben hun eigen charme. Het is vooral de natuur die ze zo bijzonder maakt. Maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk eten en drinken. Deze eilanden zijn heerlijke reisbestemmingen om eens goed uit te waaien en helemaal tot rust te komen.

Schiermonnikoog wadden boot overnachten doen zien

Een ware belevenis

Natuurliefhebbers zullen zich zeker thuis voelen op Wadden. De natuur op elk eiland is bijzonder door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en natuurlijk de Waddenzee. Maar ook de akkers, weilanden en polders. Sommige eilanden zijn een ideaal leefgebied voor een groot aantal vogelsoorten, waaronder veel trekvogels. Je kunt er ook heerlijk fietsen en wandelen. Elk eiland heeft een eigen geschiedenis en kent leuke activiteiten. Een echte belevenis dus.


De 5 Waddeneilanden – TVTAS

De eilanden liggen boven de provincies Noord-Holland en Friesland. De beginletters van elk eiland vormen het woord TVTAS: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Dit zijn de bewoonde Nederlandse Waddeneilanden. Ook zijn er nog drie onbewoonde Waddeneilanden; Rottumerplaat, Rottumeroog en Noorderhaaks (of Razende Bol). Naast de Nederlandse Waddeneilanden zijn er vele Duitse.


Met de boot naar de Waddeneilanden

Het ultieme eilandgevoel begint natuurlijk op de boot. Elk eiland heeft zijn eigen veerdienst. Wil je naar het eerste en grootste eiland Texel? Dan stap of rijd je vanuit de veerhaven in Den Helder zo op de boot. Na Texel komen Vlieland en Terschelling. Deze bereik je via de veerhaven in Harlingen. Op Vlieland mogen geen auto’s komen, op Terschelling wel. Voor een bezoek aan Ameland stap je op de boot vanaf Holwerd. Het laatste Nederlandse eiland Schiermonnikoog bereik je met de boot vanaf Lauwersoog. Dit eiland is ook autoluw.


Eilandhoppen

Je kunt natuurlijk zelf kijken welk eiland je het liefste bezoekt. Maar je kunt ze ook allemaal proberen, want eilandhoppen kan prima. Bekijk de verschillende mogelijkheden om van eiland naar eiland te reizen met de veerboot.