Zien & doen op Schiermonnikoog

Wat is er te zien en doen op Schiermonnikoog? Schiermonnikoog is het vijfde Waddeneiland van Nederland. Het eiland is 18 kilometer lang. Schiermonnikoog kenmerkt zich door de ongerepte natuur, zoals duinen en bossen. Het strand is 18 kilometer lang en is meer dan 30 kilometer aan wandelroutes en fietspaden. Het Nationaal Park beslaat een groot deel van het eiland. Er is verder één dorpje genaamd Schiermonnikoog met zijn eigen karakter.

Tijdens je weekendje weg of vakantie is er van alles te beleven op Schiermonnikoog. Ga naar verschillende bezienswaardigheden, musea en gezellige strandtenten. Probeer een heerlijk restaurant met echte Schierse gerechten.


De 10 leukste activiteiten op Schiermonnikoog

Vakantie vieren op Schiermonnikoog is heerlijk! En wat is er dan te doen op dit Waddeneiland? Wat zijn nu de leukste activiteiten en bezienswaardigheden bij een bezoek op Schiermonnikoog? Heel veel leuke dingen! Bekijk de 10 leukste tips, must-see’s en do’s die er op Schiermonnikoog te doen zijn.


Beste strandtenten op Schiermonnikoog

Een mooie strandwandeling gemaakt en op zoek naar een leuke strandtent op Schiermonnikoog? Het eiland heeft 3 strandpaviljoens. Ze liggen allemaal aan de noordkant van het eiland. Je kunt er heerlijk eten en drinken. Schiermonnikoog is natuurlijk niet zo groot, dus je kunt in 1 dag langs alle strandtenten. Ga voor het ultieme eilandgevoel en bezoek je leukste strandtenten van Schiermonnikoog.


Restaurants op Schiermonnikoog

Op zoek naar wat leuke restaurants op Schiermonnikoog? In het dorp op het eiland is genoeg keuze. De culinaire mogelijkheden bij de vele restaurants variëren van makkelijk tot luxe. Bekijk de top 10 leukste en beste restaurants op Schiermonnikoog. Ga je liever naar een strandtent? Op Schiermonnikoog zijn er 2 strandpaviljoens waar je heerlijk kunt eten en drinken.


Ontdek het dorp Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft maar één dorpje, genaamd Schiermonnikoog. De bewoners noemen hun dorp ook wel Aisterbun, wat Oosterburen betekent. Het dorpje ligt in het westen van het eiland. Het is tevens het meest noordelijke dorp van Nederland. In Schiermonnikoog-dorp zijn een aantal bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn.


Fietsen op Schiermonnikoog

Fietsen op Schiermonnikoog is dé activiteit op het eiland. Of je nu een dagje wilt fietsen opSchiermonnikoog en een heel weekend. Er zijn verschillende fietsroutes. Ontdek de vele fietspaden waar Schiermonnikoog bekend om staat. Je kunt op het eiland ook makkelijk een fiets huren, er zijn genoeg fietsverhuurders. Je vindt ze direct bij aankomst in de veerhaven op Schiermonnikoog of in het dorp. Bij veel verhuurders op Schiermonnikoog kun je online een fiets reserveren.


Wandelen op Schiermonnikoog

Wandelen op Schiermonnikoog is prachtig. Op het eiland is het heerlijk en rustig wandelen. En hoe fijn is het dat het eiland autoluw is? De wandelroutes op Schiermonnikoog zijn heel gevarieerd. Wandel door het bos of maak een strandwandeling en geniet van de prachtige natuur. Op het populaire Waddeneiland mag je bijna overal vrij wandelen.


Strand van Schiermonnikoog

Het strand van Schiermonnikoog is zowat het breedste van Europa. Het prachtige strand dat wel 18 kilometer lang is, loopt voornamelijk langs de west- en noordkant van het eiland. De stranden zijn een heerlijk plek om tot rust te komen. Op Schiermonnikoog zijn vrijlopende honden op het stand ook welkom. De stranden worden goed onderhouden en in de zomer dagelijks opgeruimd.


Natuur op Schiermonnikoog

De natuur van Schiermonnikoog is het meest ongerept van alle Waddeneilanden. Het is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Bijna heel Schiermonnikoog bestaat uit natuur. Het hele flora & faunagebied is meer dan 5000 hectare groot. Schiermonnikoog Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Ook heeft Schiermonnikoog relatief gezien het grootste duingebied van alle Waddeneilanden.


Het weer op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft een echt zeeklimaat. Omdat het een eiland is, is de kracht van de wind en zee er sterker dan in de rest van Nederland. Bewolking waait vaak snel over. Daardoor is de regenval op de Schiermonnikoog ook minder dan gemiddeld. Schiermonnikoog ligt ook het meest ver van het vaste land.


Plattegrond Schiermonnikoog

Bekijk de plattegrond en kaart van Schiermonnikoog. Met het enige pittoreske dorpje, genaamd Schiermonnikoog. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandduinen. De totale strandlengte is 18 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is 40 km.