Boot naar Schiermonnikoog

Dit is alles wat je over de boot Schiermonnikoog moet weten – een compact overzicht van alle informatie over de Wagenborg veerdienst bootreis van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Lees alles over de kosten, boottijden, parkeren en de Wagenborg vloot.


Schiermonnikoog is heel goed te bereiken. De boot naar Schiermonnikoog vaart elke dag vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog. De overtocht van en naar het eiland neemt drie kwartier in beslag. Ook vanaf Schiermonnikoog is er dagelijks een bootreis. De overtocht wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten, die zorgt dat de schepen Rottum en Monnik dagelijks varen. Schiermonnikoog is autoluw, dus je kunt alleen met de fiets of lichte aanhanger de oversteek maken. De veerboot is groot genoeg, dus je kunt altijd wel aan boord. Alleen tijdens weekenden waarin feestdagen vallen, zoals Pasen of Hemelvaart, kan het drukker zijn. Zorg er dus voor dat je op tijd een plek op de boot reserveert.


Je leest hier niet alleen de praktische informatie over bootreis Schiermonnikoog, maar ook de meestgestelde vragen die Schiergangers over de afvaart hebben.


Kosten boot Schiermonnikoog

De kosten voor de veerboot naar Schiermonnikoog verschillen per reiziger en voertuig. Volwassen betalen meer dan kinderen. En het kost extra als je een fiets of kar meeneemt. In de zomerperiode, van 1 april tot en met 30 september, betaal je ook iets meer voor de overtocht. Er is ook een voordelig tarief voor groepen vanaf 15 personen. En er zijn meerrittenkaarten dat in de kosten scheelt. Bekijk alle prijzen en tarieven voor de overtocht van en naar Schiermonnikoog. Een ticket voor de overtocht Schiermonnikoog met de normale veerdienst is altijd een retourticket voor de heen- en terugreis.

De Wagenborg tarieven zijn:

 • € 9,40 en € 10,85 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.
 • € 16,65 en € 19,55 voor volwassenen.
 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn gratis.
 • € 7,35 en € 8,65 voor honden.

Een ticket voor de veerdienst is altijd een retourticket. Tarieven voor de veerdienst zijn inclusief € 2,19 toeristenbelasting per persoon.


De Wagenborg veerdienst hanteert ook een daltarief

Ga je tussen oktober en maart naar Schiermonnikoog? Dan is de overtocht voordeliger. Een retour voor een volwassen kost dan € 16,65. Fietsen zijn dan ook goedkoper, namelijk € 10,10. Neem je een hond mee in die periode? Dan betaal daar je € 7,25 voor.

Ben je een echte Schiermonnikoog-fan en ga je dus vaker met de boot naar Schiermonnikoog? Dan is het voordelig om een meerrittenticket te kopen. Voor een 10-rittenkaart in de zomer betaal je € 178,05. Dat is € 17,81 per retour (ipv € 19,55). Er bestaat ook nog een 20-rittenkaart, die is nog goedkoper. Het meerrittenticket krijg je in de vorm van een Wagenborg-pas. De prijs voor deze plastic pas is eenmalig € 7,50. Zijn alle ritten op? Dan kun je de pas altijd opwaarderen bij de terminal in Lauwersoog of online via de Wagenborg website. 

Bekijk daltarieven en voordeeltickets


Sneldienst Schiermonnikoog

Er is ook een sneldienst naar Schiermonnikoog. Hiervoor gelden andere prijzen. De sneldienst van Wagenborg rekent per enkele overtocht en per persoon een toeslag van € 8,65 bovenop het gewone retourticket voor de normale veerdienst. Met de snelboot ben je binnen 25 minuten op Schiermonnikoog.


Vertrektijden boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog

De Wagenborg veerdienst vaart dagelijks tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. Je bent in 45 minuten aan de overkant. De boot vaart 4 keer per dag naar het eiland en vertrekt op het halve uur.

De vertrektijden met de Wagenborg veerdienst van Lauwersoog naar Schiermonnikoog zijn tussen 6.30 t/m 18.30 uur.

Afvaartijden Lauwersoog – Schiermonnikoog

 • 06.30 uur
 • 09.30 uur
 • 12.30 uur
 • 15.30 uur
 • 18.30 uur

Let op! Soms wijken de tijden af. Check voor vertrek altijd de actuele afvaarten naar Schiermonnikoog.

Er gaat ook een sneldienst die er maar 20 minuten over doet. De laatste overtocht met de snelboot is om 19.30 uur.

Lees meer over de vertrektijden en dienstregeling


Vertrektijden boot van Schiermonnikoog naar Lauwersoog

Vanaf Schiermonnikoog gaan er ook een aantal afvaarten per pag. De terugweg naar het vaste land doet er ook 45 minuten over. De overtocht is 5 keer per dag naar de veerhaven Lauwersoog.

De vertrektijden met de Wagenborg veerdienst van Schiermonnikoog naar Lauwersoog zijn tussen 7.30 t/m 19.30 uur.

Afvaarten Schiermonnikoog – Lauwersoog

 • 07.30 uur
 • 10.30 uur
 • 13.30 uur
 • 16.30 uur
 • 19.30 uur

Let op! Soms wijken de tijden af. Check voor vertrek altijd de actuele afvaarten naar Lauwersoog.

De sneldienst gaat ook terug naar Lauwersoog. De laatste snelboot vertrekt om 20.15 uur vanaf Schiermonnikoog.

Lees meer over de vertrektijden en dienstregeling


Meer over de overtocht naar Schiermonnikoog met boot Wagenborg

Boot schiermonnikoog overtocht wagenborg

Ticket boot Schiermonnikoog kopen

Tickets voor de overtocht kun je op 2 manieren kopen:

 1.  Online via Wagenborg
  Je kunt ook vooraf online een ticket kopen via wpd.nl. Betalen via de website van Wagenborg kan per iDeal, Visa en MasterCard. Je kunt kiezen voor welke periode je een bootticket koopt: voor de zomerperiode van april tot en met september of van oktober tot en met maart. De zomerperiode is het meest prijzig. Gebruik het ticket binnen de gekochte periode. Het maakt dan niet uit op welke dag of tijd je het ticket in die periode gebruikt.
 2. Veerhaven Lauwersoog
  In de veerhaven van Lauwersoog bij de terminal kun je een kaartje kopen. Er staan een aantal loketten waar met de auto een kaartje kunt aanschaffen. Je kunt er contant, per pin en met creditcard betalen. Zorg er wel voor dat je ruim voor vertrek op de veerhaven bent. Dit in verband met extra wachttijd bij de verkooploketten.

Een kaartje voor de snelboot kun je ook online bestellen. Je reserveert dan een plaats aan boord op een door jou geselecteerde dag en tijd.

Zorg ervoor dat je ruim van te voren op de veerhaven van Lauwersoog bent. Op zon- en feestdagen kan het druk zijn.


Parkeren Lauwersoog voor boot Schiermonnikoog

Wil je weten waar je moet parkeren voor de boot naar Schiermonnikoog? En wat de parkeerkosten zijn? Het eiland is autoluw, dus je parkeert je auto in de veerhaven van Lauwersoog. Er is voldoende parkeergelegenheid op de twee grote parkeerterreinen. De parkeerterreinen bij de veerhaven in Lauwersoog worden beheert door Scheepspark. De parkeeraccommodatie is op loopafstand van de boot. Het terrein wordt 24 uur per dag bewaakt. Er zijn 740 plaatsen. Er zijn ook oplaadpalen en plekken voor je elektrische auto.

Parkeren in Lauwersoog voor boot Schiermonnikoog kost € 6,75,- per dag. Je rekent altijd achteraf af, dus als je weer terug van Schiermonnikoog bent. Je kunt helaas niet een parkeerplek reserveren.

Parkeren Lauwersoog boot schiermonnikoog plattegrond

Adres veerhaven Lauwersoog

Lauwersoog ligt in de uiterste noordwestelijke punt van de provincie Groningen. De parkeerterreinen liggen direct naast de veerhaven. Het adres voor je navigatie van de veerhaven is Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog.


Welke voertuigen mogen er mee op de boot Schiermonnikoog?

Je kunt met fietsen en aanhangers op de boot van Wagenborg passagiersdiensten. Een fietsticket voor de boot bestel je makkelijk online via wagenborg Passagiersdiensten. Doe dit wel van tevoren, zodat er een plek wordt gereserveerd. Je kunt je ticket ook bij de balie in de terminal van Lauwersoog halen. Kleine aanhangwagens of vouwcaravans mag je ook meenemen op de boot naar Schiermonnikoog! Je moet deze alleen wel zelf aan boord rijden, dus zorg ervoor dat het ze licht genoeg zijn.


Vloot Wagenborg

Wagenborg Passagiersdiensten vervoert al ruim 100 jaar ieder seizoen honderdduizenden bezoekers van en naar Schiermonnikoog. De twee moderne motorschepen Rottum en Monnik brengen je in ongeveer 45 minuten naar het mooie eiland. De snelboot Esonborg doet 20 minuten over de overtocht naar Schiermonnikoog. De kans is groot dat je langs de vaargeul een zeehond spot.


Veelgestelde vragen overtocht Schiermonnikoog

Wat zijn de wachttijden voor boot Schiermonnikoog

In principe zijn er geen wachttijden om de overtocht naar Schiermonnikoog te maken. De boten zijn ruim genoeg, dus iedereen die staat te wachten, kan mee met de veerdienst. Tenzij je natuurlijk net de boot mist, dan moet je een paar uur wachten, aangezien er 4 keer per dag een overtocht naar Schiermonnikoog is. Zorg ervoor dat je altijd ruim van tevoren op de veerhaven bent. Een half uur voordat de boot vertrekt, is prima. 
Tip! Check vooraf de afvaartijden van de Wagenborg. Dan kun je daar de heenreis op afstemmen.

Kan ik voor de boot naar Schiermonnikoog reserveren?

Nee, het is niet mogelijk om een plaats op de Wagenborg veerdienst te reserveren. Als je met de boot mee wilt, kun je het beste:
– vooraf online een ticket kopen.
– goed de vertrektijden checken zodat je je heenreis erop af kunt stemmen.
– zorgen dat je een half uur van tevoren op de veerhaven in Lauwersoog bent.

Kan ik korting voor de boot Schiermonnikoog krijgen?

Er zijn in principe geen speciale kortingen voor veerdienst naar Schiermonnikoog. Wel is de overtocht tussen oktober en maart goedkoper. Ook kun je voordelig om een meerrittenticket kopen. Dat scheelt ook in de kosten.

Zijn er extra afvaarten van de Wagenborg dienstregeling?

Nee, de boot vertrekt elke dag op vaste tijden. Ook als het druk is. Bekijk de actuele vertrektijden.

Wanneer komt de boot op Schiermonnikoog aan?

De Wagenborg veerdienst doet er 45 minuten over om de overtocht naar Schiermonnikoog te maken. Vanaf Lauwersoog is er 5 keer per dag een afvaart van 6.30 t/m 18.30 uur. De aankomsttijd op Schiermonnikoog is dan dus om 7.15 t/m 19.15 uur.

Wat kost een fiets voor de bootreis naar Schiermonnikoog?

Een boottocht naar Schiermonnikoog met de fiets kost tussen de € 10 en € 13 extra. Dat is dus bovenop je eigen ticket. Er zijn ook veel fietsverhuurders op Schiermonnikoog. Je vindt ze direct bij aankomst op het eiland en in vrijwel alle dorpen.

Mag ik een hond meenemen op boot Schiermonnikoog?

Ja, honden mogen ook mee aan boord van de veerboten. Je moet wel een extra kaartje kopen voor je hond. Zorg u ervoor dat je hond aan boord aangelijnd is en dat hij geen plek inneemt.

Kunnen mindervaliden ook mee op boot naar Schiermonnikoog?

ja, mindervaliden mee aan boord. natuurlijk ook een comfortabele overtocht. Op de veerboten naar Schiermonnikoog is een stoellift aanwezig.

Hoeveel handbagage mag ik meenemen op de boot naar Schiermonnikoog?

Op de boot mag je maximaal 30 kilo handbagage meenemen. Dat kunnen dus koffers, tassen, plunjezakken en rugzakken zijn. Een vouwfiets mag ook mee als handbagage, uiteraard wel ingeklapt.