Dorp Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft maar één dorpje, genaamd Schiermonnikoog. De bewoners noemen hun dorp ook wel Aisterbun, wat Oosterburen betekent. Het dorpje ligt in het westen van het eiland. Het is tevens het meest noordelijke dorp van Nederland. In Schiermonnikoog-dorp zijn een aantal bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn.

Dorp Schiermonnikoog eilanderhuizen Langestreek

Geschiedenis van het dorp Schiermonnikoog

In de 17de eeuw bestond het eiland Schiermonnikoog uit meerdere dorpen, met als ‘hoofdstad’ het dorp Westerburen. Doordat het eiland steeds meer naar het oosten schoof, verdween de westkant langzaam in zee. Daardoor moesten de inwoners zich naar het oostelijke gedeelte van het eiland verplaatsen. Zo ontstond het huidige dorp Schiermonnikoog, ook wel Oosterburen genoemd. Het dorp Westerburen bestaat helaas niet meer. Die is in 1760 door de zee opgeslokt.

Schiermonnikoog-Dorp is heel bijzonder en uniek gebouwd. Alle straten zijn namelijk ‘horizontaal’ (dus van oost naar west) aangelegd. Hierdoor is er minder wind in het dorp. De familie Stachouwer heeft in de 17de eeuw gezorgd voor deze inrichting. De eerste bebouwing bestond uit 2 rechte, evenwijdig aan elkaar lopende Streken (wat straten betekent): de huidige Voorstreek en Middenstreek. Aansluitend werd aan de Noordzijde de Langestreek ontwikkeld.


Eilander huizen

Aan de straten Middenstreek en de Langestreek staan zogenaamde eilander huizen. Deze zijn rond 1750 gebouwd. De familie Stachouwer hanteerde strikte regels voor de bouw van deze huizen. Zo zijn de zijgevels vrij laag en staan de huizen loodrecht op de richting van de westenwind. Zo zijn de huizen bestand tegen westenwind en overwaaiend duinzand. Aan de voorzijde bevat een huis 2 ramen met daartussen de schoorsteen. Boven een van de ramen zit een kleiner raam (vroeger een luik) voor het opbergen van turf. Het achterdeel van het huis werd aanvankelijk gebruikt voor het drogen van netten. Bij ieder huis hoorde een overtuin: een grasveldje, door een pad gescheiden van de huizen. De overtuinen waren vaak in gebruik als moestuinen. Ben je in het dorp? Neem dan vooral een kijkje bij deze bijzondere huizen. Je kunt er makkelijk naar toe fietsen.

Huis Marten
Het oudste huis van Schiermonnikoog is Huis Marten gebouwd in 1721. Dit huis vind je aan de Middenstreek nummer 60.


Schelpenmuseum

Wil je een museum bezoeken op Schiermonnikoog? Ga dan naar het Schelpenmuseum. Hier vind je meer dan 1500 soorten schelpen en in totaal liggen er zelfs ongeveer 10.000 schelpen. De schelpen zijn allemaal gevonden op het strand van Schiermonnikoog. Naast de schelpen zijn er nog veel meer bijzondere items in het museum te bekijken. Het museum is een ideaal uitje voor kinderen. Het museum ligt aan de Martjeland 14.

Walviskaak

In het dorp vind je 2 grote botten. Het zijn de kaken van een enorme blauwe vinvis. De inwoners van Schiermonnikoog joegen vroeger op walvissen. In de 18de eeuw trokken heel wat eilandbewoners naar de Noordzee om deze zoogdieren daar te vangen. Dat werd vooral gedaan voor hun levertraan en vet. Je vindt de kaken in het centrum van Schiermonnikoog. De 28 meter lange blauwe vinvis werd op 6 maart 1950 gevangen op de Zuidelijke IJszee.


Even winkelen of boodschappen doen?

In Schiermonnikoog-Dorp zijn ook een paar winkels gevestigd. Je vindt ze voornamelijk in het centrum. Op Schiermonnikoog is verder maar één supermarkt. Deze Spar vind je aan de Middenstreek 2.