Vragen over Schiermonnikoog: alle informatie over boot Schiermonnikoog, hotels, fietsen & wandelen

Vind je antwoord op praktische vragen over Schiermonnikoog. Bijvoorbeeld over afvaartijden en kosten van de veerboot. De plekken waar je op Schiermonnikoog kunt wandelen en fietsen. Of de plaatsen waar je hotels vindt om te overnachten.


Vragen over boot Schiermonnikoog

Wagenborg Passagiersdiensten brengt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van en naar Schiermonnikoog. De schepen en veerdiensten brengen je in ongeveer 45 minuten naar het ongerepte eiland. De snelboot doet er 20 minuten over. Hieronder vind je een lijst met vragen die veel gesteld worden over de boot naar Schiermonnikoog.


Wat zijn de wachttijden voor de veerboot naar Schiermonnikoog?

Je reserveert vooraf een dag en tijdstip voor de boot naar Schiermonnikoog, dus er zijn geen wachttijden. Er kunnen alleen mensen en fietsen op de boot, dus er is altijd wel plek. Het is dus handig om vooraf online een ticket te kopen, zodat je zelf de datum en het tijdstip kunt kiezen. Let er wel op dat het tijdens drukke weekenden druk kan zijn op de veerhaven. Reserveer dus op tijd een kaartje voor de boot. En zorg dat je tijd genoeg hebt om te parkeren.

Bekijk live beelden met wachttijden boot Schiermonnikoog
Benieuwd hoeveel bootgangers er bij veerhaven staan te wachten? Bekijk dan de live camerabeelden bij de veerhavens. Je kunt de video van de veerhaven bij Lauwersoog zien en de veerhaven van Schiermonnikoog.

Wagenborg Passagiersdiensten op Twitter
Wagenborg gebruikt Twitter voor het doorgeven van actuele tijden, storingen en andere bijzonderheden. Volg Wagenborg via @wpd_schier

Bekijk vooraf vertrektijden
Check vooraf de vertrektijden van de veerboot. Dan kun je daar de heen- en treugreis erop afstemmen. Hou ook wpd.nl in de gaten voor aangepaste dienstregeling en eventuele storingen.


Kan ik een plek op de veerboot Schiermonnikoog reserveren?

Ja, dat kan. En dat doe je meteen als je online een ticket voor de boot koopt. Je bepaalt dan zelf welke afvaart je neemt. De dag en tijdstip kies je zelf. Reserveren doe je via de website van Wagenborg. Volg de volgende stappen:

 1. Ga naar Wagenborg Passagiersdiensten.
 2. Selecteer het aantal personen en de leeftijdsgroep dat de overtocht naar Schiermonnikoog gaat maken.
 3. Geef aan of je een fiets of aanhanger meeneemt.
 4. Selecteer de gewenste datum en tijdstip voor de heen- en terugreis.
 5. Rond je bestelling af en koop de tickets online.
 6. Zorg ervoor dat je op tijd bij de boot in Lauwersoog aankomt, dus vertrek op tijd!

Telefonisch reserveren kan ook via 0900 – 9238.

Boot gemist? Pas je bootticket aan
Heb je toch de veerboot gemist? Dan kun je je ticket telefonisch aanpassen. Bel hiervoor 0900 – 9238. Je kun je ook de snelboot nemen. Hiervoor betaal je extra. Tickets voor de snelboot reserveer je ook online.


Waar kan ik parkeren voor de boot naar Schiermonnikoog?

In de veerhaven van Lauwersoog kun je prima parkeren. Er is voldoende parkeergelegenheid op de 2 grote parkeerterreinen.

Parkeer je auto op het parkeerterrein in Lauwersoog
Vlakbij de veerhaven in Lauwersoog heb je 2 grote parkeerterreinen. Deze parkeerterreinen worden beheert door Scheepspark. De parkeeraccommodatie is op loopafstand van de boot. Het terrein wordt 24 uur per dag bewaakt. Er zijn 740 plaatsen. Er zijn ook oplaadpalen en plekken voor je elektrische auto. De parkeerterreinen liggen aan de N361, direct naast de veerhaven. Het adres is Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog.

Kan ik een parkeerplaats vooraf reserveren?
Nee dat is helaas niet mogelijk. Er zijn 740 parkeerplaatsen, dus het is bijna nooit vol.

Is parkeren in Lauwersoog gratis?
Nee, parkeren op de parkeerterreinen bij de veerhaven kost € 6,75 per dag. Het is een vaste prijs en je betaalt achteraf.

Is parkeren in Lauwersoog veilig?
Jazeker. De parkeeraccommodatie wordt 24/7 bewaakt.

Meer info?
Lees alles over parkeren voor boot Schiermonnikoog in Lauwersoog.


Kan ik korting op de veerboot naar Schiermonnikoog krijgen?

Er zijn in principe geen speciale kortingen voor boot van Wagenborg. Wel hebben ze een zomer- en winterdienstregeling. Van oktober tot en met maart geldt er een lager tarief voor de overtocht. Verder is het voor groepen van 15 personen voordeliger om de overtocht te maken. En kinderen tot en met 3 jaar zijn altijd gratis. Bekijk alle kosten en tarieven.


Wat is de prijs voor de boot naar Schiermonnikoog?

Wat kost een ticket met de veerboot naar Schiermonnikoog? Wat kost een overtocht met de fiets? Hoeveel kost het extra als de overtocht met de snelboot doet? De kosten en prijzen voor de veerdienst naar Schiermonnikoog gaan per leeftijdsgroep. Voor honden betaal je ook extra. Er is verder een voordelige prijs voor groepen. In de zomerperiode is het duurder. Tickets koop je online via Wagenborg Passagiersdiensten of op de veerhaven in Lauwersoog. Je kunt ook een voordelige reis voor grote groepen boeken. Lees alles over de actuele tarieven.

Prijsverschillen tussen veerdiensten Wagenborg
Je hebt ook verschillende tarieven per boot. De gewone veerdienst is het goedkoopst. Voor de sneldienst betaal je meer, maar daardoor ben je er wel sneller. De sneldienst van Wagenborg rekent per enkele overtocht een toeslag van € 8,65 bovenop het gewone retourticket voor de normale veerdienst.


Wat is het adres voor de boot naar Schiermonnikoog?

De veerhaven in Lauwersoog kun je vinden bij: Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog. Zorg ervoor dat je op tijd bij de veerhaven bent. Dan kun je rustig parkeren op het nabij gelegen parkeerterrein.


Wat is het tarief voor fietsen op de boot naar Schiermonnikoog?

Wil je je fiets mee naar het eiland Schiermonnikoog? Dan kost dit tussen de € 10 en € 13 extra (dus bovenop je eigen ticket), afhankelijk van de periode waarin je gaat. Dit is voor een retour.


Waar kan ik tickets voor de boot naar Schiermonnikoog kopen?

Je kunt je tickets op 2 manieren kopen. Vooraf online via de website van Wagenborg of aan het loket op de veerhaven Lauwersoog. Je reserveert dan een plekje aan boord op een door jouw geselecteerde dag en tijd. Betalen via de website van Wagenborg kan per iDeal, Visa en MasterCard. In de veerhaven kun je contant, per pin en met creditcard betalen. Als je ervoor kiest om je ticket bij de terminal te kopen, zorg dan dat je ruimschoots voor vertrek op de veerhaven bent. Dit in verband met extra wachttijd bij het verkooploket.

Parkeerplek ticket
Wil je je auto kwijt bij de veerhaven in Lauwersoog? Parkeer hem dan bij één van de parkeerterreinen. Betalen die je als je weer terug van het eiland komt.


Wanneer zijn de extra afvaarten boot Schiermonnikoog van Wagenborg dienstregeling?

Er zijn geen extra afvaarten van en naar Schiermonnikoog. Er gaan wel dagelijks sneldiensten. Bekijk de actuele afvaartijden vanaf Lauwersoog en de recente vertrektijden vanaf Schiermonnikoog.


Wanneer komt de boot op Schiermonnikoog aan?

Hoe lang is het varen naar Schiermonnikoog? De boot doet er ongeveer 45 minuten over om de overtocht naar Schiermonnik te maken. Vanaf Lauwersoog is er gemiddeld 8 keer per dag een boot tussen 6.30 t/m 19.45 uur (inclusief sneldienst) naar Schiermonnikoog. De aankomsttijd op Schiermonnikoog is dan dus om 7.35 uur t/m 20.30 uur. Sneldiensten doen er 20 minuten over, deze vertrekken ook een aantal keer per dag.Bekijk alle vertrek- en aankomstijden.


Laatste boot van Schiermonnikoog naar Lauwersoog, wanneer vertrekt die?

De laatste boot van Schiermonnikoog naar Lauwersoog vertrekt om 19.30 uur (gewone boot) en 20.15 uur (snelboot) van de veerhaven vanhet eiland. Bekijk alle vertrektijden.


Vragen over hotels op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog zijn er meer dan 15 hotels, dus er zit altijd wel iets voor je tussen. Hieronder vind je een lijst met vragen die veel gesteld worden rondom hotels op Schiermonnikoog.


Welke hotels op Schiermonnikoog zijn er in de aanbieding?

Veel hotels op Schiermonnikoog hebben ook aanbiedingen, maar wees er snel bij want het eiland is klein dus op = op. Vooral tijdens feestdagen kunnen de accommodaties al snel volgeboekt zijn. Onze tip is om een hotel via booking.com te boeken. Dan heb je altijd de laagste prijsgarantie. En je kunt in veel gevallen gratis annuleren. Bekijk de hotels die een goede deal hebben.


Hotels Schiermonnikoog met hond, waar kan dat?

Zoek je een hotel met hond op Schiermonnikoog? Er zijn een aantal hotels waar je hond van harte welkom is. Deze hondvriendelijke hotels op Schiermonnikoog bevinden zich met name in het dorp. Bekijk bij welke hotels je met je hond op Schiermonnikoog terecht kan en geniet samen met je viervoeter van de natuur!


Hotel Schiermonnikoog aan zee, waar kan ik dat boeken?

Ben je opzoek naar een hotel op Schiermonnikoog dat aan zee ligt? De meeste zitten in het dorp. Maar er is wel wat aanbod aan zee. Bekijk de mooiste en goedkoopste hotels met uitzicht op zee!


Hotels Schiermonnikoog in het dorp, waar kan ik dat boeken?

Ben je op zoek naar een hotel in het dorp Schiermonnikoog. In het dorpje zitten genoeg accommodaties. Bekijk ze allemaal en ga voor de laagste prijsgarantie.


Waar zit het Westcord hotel op Schiermonnikoog?

Er zit helaas geen Westcord hotel op het eiland. Bekijk andere voordelige verblijven met laagste prijsgarantie op Schiermonnikoog.


Waar zit het Fletcher hotel op Schiermonnikoog?

Er is helaas geen Fletcher hotel op het eiland. Bekijk andere voordelige verblijven met laagste prijsgarantie op Schiermonnikoog.


Wat zijn de luxe hotels op Schiermonnikoog?

Op zoek naar een luxe hotel op Schiermonnikoog? Jouw overnachting op Schiermonnikoog kan net zo onvergetelijk zijn als het eiland zelf. Op Schiermonnikoog kun je overnachten in een aantal luxe hotels. Wat dacht je van een hotel op 200 meter van het strand, met een heerlijke Finse sauna of met een Michelin-ster restaurant? Op Schiermonnikoog is er genoeg keuze voor een bijzondere overnachting. Het is heerlijk wakker worden in één van deze luxe hotels.


Vragen over fietsen op Schiermonnikoog

Fietsen is bij uitstek het vervoersmiddel op Schiermonnikoog. Met ruim 30 kilometer aan fietspaden ga je door de duinen, bossen en dorpje. Hieronder vind je een lijst met vragen die veel gesteld worden rondom fietsen op Schiermonnikoog.


Ik wil een dagje fietsen op Schiermonnikoog, kan dat?

Schiermonnikoog is autoluw, dus het eiland staat bekend om de mooie fietspaden door de ongerepte natuur. Je kunt van ruim 30 kilometer aan fietspaden genieten op Schiermonnikoog. De fietspaden op Schiermonnikoog zijn alleen in het dorp geasfalteerd. De rest bestaat uit schelpenpaden. De meeste fietspaden gaan door de wilde duinen. Op Schiermonnikoog zijn verder prachtige fietsroutes door het karakteristieke gemoedelijke dorpje. Kortom, je gaat fietsend op Schiermonnikoog op een prachtige ontdekkingsreis.


Wat zijn de mooiste fietsroutes op Schiermonnikoog?

Schiermonnikgook heeft je als fietser veel te bieden. Je fietst zo van het ene landschap over in het andere. Onze favoriete fietsroutes zijn:

 1. Rondje Schier (12 kilometer). Tijdens deze route kom je het meeste tegen. het startpunt is in het dorp.
 2. Natuurlijk Schiermonnikoog (19 kilometer). Je fietst hier onder andere langs de bezienswaardigheden de Walviskaken, het standbeeld de Schiere Monnik en de eilandershuisjes aan de Langestreek.

Andere populaire fietsroutes

 • Fietsroute om de Oost
 • Fietsroute Puzzeltocht
 • Natuurlijk Schiermonnikoog

Lees alles over fietsen en de fietsroutes op Schiermonnikoog!


Wat is de ANWB fietsroute op Schiermonnikoog?

De ANWB heeft een paar hele mooie fietsroutes op Schiermonnikoog uitgestippeld. Bekijk hun fietsgids; De allermooiste fietsroutes van Nederland. Het is de opvolger van de Fietsgids Nederland.


Kan ik een fiets huren op Schiermonnikoog?

Fietsen op Schiermonnikoog kan natuurlijk met je eigen fiets, maar er zijn ook een een paar fietsverhuurders. In het dorp kun je het beste een fiets huren. Er zijn gewone fietsen, elektrische fietsen en fietsen met kinderzitjes. Je hebt op het eiland ook meerdere oplaadpunten voor e-bikes.


Welke fietsverhuurders zitten er op Schiermonnikoog?

Dit zijn de fietsverhuurder die je op Schiermonnikoog kunt vinden:

Fietsverhuur Schiermonnikoog
Badweg 6, 9166 NJ Schiermonnikoog
fietsenopschiermonnikoog.nl/

Fietsverhuur Soepboer
Paaslandweg 1, 9166 PV Schiermonnikoog
fietsenverhuurschiermonnikoog.com/

Fietsenverhuur Schierfiets
Noorderstreek 32, 9166 NR Schiermonnikoog
fietsenverhuurschiermonnikoog.com/

Fietsverhuur Veerdam
Veerweg 1, 9166 NB Schiermonnikoog
fietsenverhuurschiermonnikoog.com/


Zit er fietsverhuur bij de veerhaven van boot Schiermonnikoog?

Ja, bij de veerhaven zit Fietsverhuur Veerdam. Het is altijd handig om een fiets vooraf te reserveren, met name in de zomer en tijdens vakanties.


Vragen over wandelen op Schiermonnikoog

Wandelend Schiermonnikoog ontdekken? Kom tot rust in de prachtige bossen, duinen in het Nationaal Park. Hieronder vind je een lijst met vragen die veel gesteld worden rondom wandelen op Schiermonnikoog.


Waar kan ik een rondje wandelen op Schiermonnikoog?

Wandelen op Schiermonnikoogis prachtig. Op het eiland is het heerlijk en rustig wandelen. En hoe fijn is het dat het eiland autoluw is? De wandelroutes op Schiermonnikoog zijn heel gevarieerd. Wandel langs de Westerplas of maak een strandwandeling en genieten van de wilde en ongerepte natuur. Op het populaire Waddeneiland mag je bijna overal vrij wandelen.

Bekijk de beste wandelroutes op Schiermonnikoog.


Wat zijn de mooiste wandelroutes op Schiermonnikoog

Op zoek naar de mooiste wandelroutes? Je hebt heel wat wandelpaden op Schiermonnikoog. Je kunt er per dag wel een aantal lopen. Bij de VVV van Schiermonnikoog kun je een boekje met verschillende wandelroutes kopen. Als je het eiland goed wilt zien en ervaren, dan zijn deze 5 wandelingen echt een must!


Waar kan ik op het strand wandelen op Schiermonnikoog?

Op Schiermonnikoog heb je brede en lange stranden. Een strandwandeling is dan ook echt een must. Langs de kust van Schiermonnikoog staan al 150 jaar strandpalen met rode koppen. De eerste palen zijn door Rijkswaterstaat geplaatst in 1868. Het doel van de palen was om te zien of er veranderingen plaatsvonden in de kustlijn. Nu worden de palen voornamelijk gebruikt door wandelaars en fietsers om zich te oriënteren. Wil je deze route wandelen? Gids Harrie Alers kan je hier mee naar toe nemen. Het is een wandeling van ongeveer acht kilometer. Kaartjes koop je bij de VVV van Schiermonnikoog.


Wat is het leukste, wandelen of fietsen op Schiermonnikoog?

Dat ligt natuurlijk geheel aan jezelf. Beide zijn heel leuk om te doen.

Fietsen op Schiermonnikoog is echt prachtig om te doen op het eiland. Of je nu een dagje wilt fietsen op Schiermonnikoog of een heel weekend. Er zijn verschillende fietspaden te vinden. In totaal zo’n 30 kilometer lang, dus je kunt ze allemaal in en dag doen. Een fiets huren is gaat ook prima, er zijn genoeg fietsverhuurders. Je vindt ze direct bij aankomst in de veerhaven of in het dorpje. Bij veel verhuurders op het eiland kun je online een fiets reserveren. Lees alles over fietsen op Schiermonnikoog.

Wandelen op Schiermonnikoog ook echt heel bijzonder om te doen. Het eiland heeft een gevarieerd landschap met bos, moerasland, strand, zee, duinbossen en rietlandmoerassen. Deze afwisselende omgeving leent ze uitstekend voor indrukwekkende wandelingen. Ga ook zeker wandelen over het strand of bij de vogelvijver Westerplas.