Wat te doen op Schiermonnikoog? De 10 leukste activiteiten

Activiteiten op Schiermonnikoog, op dit mooie Waddeneiland is er genoeg te doen. Ben je een weekje of weekendje op Schiermonnikoog? Dan wil je natuurlijk leuke dingen doen en zien. Maar wat zijn nu de leukste activiteiten en bezienswaardigheden bij een bezoek op Schiermonnikoog? Bekijk de 10 leukste tipsmust-see’s en do’s die er op Schiermonnikoog te doen zijn.


Tip vooraf: doe alles wandelend of fietsend op Schiermonnikoog

Fietsen en wandelen op Schiermonnikoog zijn eigenlijk dé activiteiten op het eiland. Ook omdat het eiland autoluw is. Er zijn genoeg diverse fietsroutes en wandelpaden. En bij veel routes ga je door prachtige natuurgebieden, over het strand en langs verschillende bezienswaardigheden. Dus de leukste activiteiten op Schiermonnikoog doe je gewoon fietsend of lopend.

Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen naar Schiermonnikoog, maar er zijn op het eiland ook genoeg fietsverhuurders. Je vindt ze direct bij aankomst in de veerhaven in Schiermonnikoog of in het dorp. Bij veel verhuurders op Schiermonnikoog kun je online een fiets reserveren.


1. Ga vliegeren op het strand

Op een Waddeneiland staan bekend om winderig. Het voordeel hieraan is dat wolken en buien ook weel snel overwaaien. wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is, want de buien waaien snel over. Maar de leukste activiteit met wind is natuurlijk vliegeren. Het is natuurlijk een leuke activiteit voor kinderen, maar probeer het zelf ook weer eens en laat je wegblazen. Er is zelf een vliegerworkshop op Schiermonnikoog. Bij Chris op Schier geeft deze workshops. Zij bieden ook andere activiteiten aan op het strand. Echt de moeite waard!


2. Bezoek Bunker Wassermann

Hou je van een beetje geschiedenis? Neem een kijkje bij Bunker Wassermann. De bunker ligt op ongeveer 15 minuten fietsen vanaf het dorp. Bij deze oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog kom je meer te weten overwaarom de bunker ooit gebouwd is en waarom hij nooit helemaal in zijn oorspronkelijke functie is gebruikt. De bunker vormt het hoogste punt van Schiermonnikoog. Van bovenop heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Op de bankjes die er staan, kun je daar even van genieten. Even verderop ligt het bunkermuseum met een belangrijk stuk geschiedenis voor Schiermonnikoog.


3. Boek de Balgexpres

Wil je graag naar het ruige en ongerepte natuurgebied op Schiermonnikoog? Boek dan een excursie met de Eilander Balgexpres. Deze activiteit brengt je naar het oosten van het eiland, waar niemand woont en alleen natuur is. Heel bijzonder dus. Met een tractor rijd je zo een 15 kilometer over het strand naar de zogenoemde Balg. Dat is een enorme zandplaat. Het is een favoriete spot voor zeehonden, die hier komen luieren en zwemmen. Ook vind je hier regelmatig mooie grote schelpen en schelpdiertjes. Zo zijn er mooie wulken te vinden. En als je mazzel hebt een noordkromp. Tijdens laag water liggen de zeehonden op de zandbank aan de overkant van het water. Stap dus op de Balgexpres en loop even heerlijk rond op de Balg. Adres voor het boeken van de excursie is Torenstreek 20.

Wat te doen Schiermonnikoog activiteiten bezienswaardigheden

4. Bezoek de Kobbeduinen

In het oosten van Schiermonnikoog liggen de Kobbeduinen. Dat is op zich niet zo heel speciaal, maar vanaf deze duinen heb je een prachtig uitzicht. Klim omhoog en verbaas je over het prachtige gebied om je heen. Je ziet de Noordzee en de Waddenzee. Daartussen ligt de kwelder. Hier hebben regen, wind, zand en zee vrij spel tot het Noordlijkste puntje van Nederland. In de winter kan de kwelder volstromen met water, tijdens storm en vloed. Het is dan een onherbergzame plek, veel wilder wordt het niet. In het voorjaar broeden hier ontelbare vogels, onder andere de bekende lepelaar. Reden te meer om je verrekijker mee te nemen tijdens een wandeling door dit gebied. Let wel, wandelen in de kwelder kan dus alleen buiten het broedseizoen.


5. Vogels spotten bij Westerplas

Ben je een echte vogelliefhebber? Dan moet je zeker naar de Westerplas. Vanwege het zoete water is de Westerplas zeer in trek bij watervogels. Bijna alle Nederlandse eenden soorten komen ervoor, samen met bijvoorbeeld lepelaars, meerkoeten en meeuwen. Wil je de vele vogelsoorten goed bekijken, wandel dan naar de vogelkijkhut, midden op het water, die bereikbaar is via houten vlonders, dwars door wilgen en rietkragen. In de kijkhut hangt allerlei informatie over de vogels die in dit gebied voorkomen. De vogelkijkhut en Westerplas liggen in het zuidwesten van Schiermonnikoog. Je kunt er prima fietsend heen.


6. Ontdek het breedste strand van Europa

Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa. Voordat je vanaf de duinen bij de zee bent, is het een flink stuk lopen over het strand. Wil je lekker uitwaaien of even met je hond op pad? Ga dan naar het strand en ervaar hoe breed het is. Een goede locatie is het Badstrand. Deze strandingang biedt genoeg mogelijkheden om te wandelen via het strand.

Strand schiermonnikoog duinen wandelen

7. Ga lunchen bij een strandtent

Heb je een lekkere strandwandeling gemaakt? Dan heb je vast zin in een broodje of een kopje koffie. De perfecte plek om even op te laden na een wandeling, is natuurlijk een strandtent. Je hebt er 3 (of eigenlijk 2) strandtenten op Schiermonnikoog. Paviljoen Paal 3 en strandtent De Marlijn zijn de hotspots op Schiermonnikoog. Beiden zijn gemoedelijke plekken waar je een lekker hapje en drankje tot je neemt. Strandpaviljoen De Marlijn is daarbij iets ruimer en luxueuzer opgezet. Neem daar bijvoorbeeld een verse oester en proost en heerlijke wijnen. Perfect voor de prachtige zonsondergang op Schiermonnikoog.


8. Bezoek het oudste huis en hotel op Schiermonnikoog

In het dorp aan de Middenstreek staat het oudste huisje van Schiermonnikoog. Op nummer 66 staat Marten, gebouwd in 1721, en een typisch eilander huis. Deze zijn te herkennen aan de topgevels, ze hebben vaak een onder- en bovendeur en ze hebben een hijsbalk boven het gevelgat. Ga na dit bezoek ook even langs Hotel van der Werff. Deze plek is iconisch voor de eilandbewoners en dat wordt maar wat graag in stand gehouden. Bekijk het authentieke interieur en ontdek meer over de geschiedenis van dit hotel. Neem er meteen even een koffietje, die kost hier maar 80 cent!


9. Ga zeehonden spotten bij de Engelsmanplaat

Tussen Schiermonnikoog en Ameland ligt zandplaat de Engelsmanplaat. Je kunt hier alleen komen per boot. Zowel vanaf Schiermonnikoog als vanaf Lauwersoog zijn er overtochten naar deze bijzondere plek. Bij laagwater is het merendeel van de Engelsmanplaat toegankelijk. Ga van de boot en maak een prachtige wandeling over de zandplaat. Spot dan meteen de vele zeehonden die daar heerlijk liggen te rusten. Een aanrader!


10. Ga borrelen bij de Toxbar

Heb je alle activiteiten gedaan op Schiermonnikoog? Dan is het tijd voor een borrel! De Toxbar is de plek waar de ‘jeugd’ op zaterdagavond te vinden is. Maar daarbuiten is het een geliefde plek voor volwassenen. Je kunt er heerlijk borrelen op het terras, er hangt een relaxte huiskamersfeer. En niet alleen drinken, je kunt er tegenwoordig ook wat eten. Ze hebben een prima menukaart. Een gezellige plek om weekendje Schiermonnikoog te eindigen.