Wandelen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het beste Waddeneiland om eindeloos te wandelen. Kom tot rust in de prachtige duinen en bossen. Verken het brede strand, de historische streken en unieke tegelpaadjes in en rond het dorp. Schiermonnikoog kent diverse wandelroutes, van ongerepte natuurpaden tot verharde wegen. Je kunt er ook geweldig fietsen. Ontdek de natuur, bomen, planten en spot de vele vogels die het eiland kent.

Wandelen Schiermonnikoog wandelroutes

Wandel op Schiermonnikoog over het strand of door de duinen

Schiermonnikoog heeft een gevarieerd landschap met bos, moerasland, strand, zee, duinbossen en rietlandmoerassen. Deze afwisselende omgeving leent ze uitstekend voor indrukwekkende wandelingen. Ga ook zeker wandelen over het strand of bij de vogelvijver Westerplas.


Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes op Schiermonnikoog

Je hebt heel wat wandelpaden op Schiermonnikoog. Je kunt er per dag wel een aantal lopen. Op het eiland vind je een uitgebreid netwerk van 40 kilometer aan wandelpaden. Bij de VVV van Schiermonnikoog kun je een boekje met verschillende wandelroutes kopen. Als je het eiland goed wilt zien en ervaren, dan zijn deze 5 wandelingen echt een must!


1. De Groene wisselroutes

Deze routes zijn echte aanraders. Je loopt onder andere door het bos, de kwelder en het dorp. Je hebt deze wisselroutes in verschillende afstanden tot zelfs 20 kilometer lang. Bekijk de 6 routes die je op Schiermonnikoog kunt wandelen:


2. Nationaal Park, duin en strand

Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Wind en zee maken de dienst uit. Het proces van stuivend zand en groeiende duinen kun je met eigen ogen aanschouwen. Tijdens het wandelen door het Nationaal Park Schiermonnikoog maak je kennis met deze dynamiek en met de talrijke planten en dieren die er leven. De route begint bij de VVV van Schiermonnikoog.


3. Strandpalenwandeling

Langs de kust van Schiermonnikoog staan al 150 jaar strandpalen met rode koppen. De eerste palen zijn door Rijkswaterstaat geplaatst in 1868. Het doel van de palen was om te zien of er veranderingen plaatsvonden in de kustlijn. Nu worden de palen voornamelijk gebruikt door wandelaars en fietsers om zich te oriënteren. Wil je deze route wandelen? Gids Harrie Alers kan je hier mee naar toe nemen. Het is een wandeling van ongeveer acht kilometer. Kaartjes koop je bij de VVV van Schiermonnikoog.


4. De Kobbeduinen

De Kobbeduinen liggen een eindje van het dorp. Je kunt het beste dus eerst naar het startpunt, de Bunker Wassermann, fietsen en vanaf daar te wandelen. De Kobbeduinen stroomt een groot deel van het jaar helemaal onder. Hier vind je ook heel wat dieren die liever niet gestoord worden. Blijf daarom altijd op de wandelpaden en laat de dieren met rust. Je kan een heel eind verder stappen, tot je uiteindelijk de vele broedplaatsen van vogels kan zien.


5. Het centrum (en daarbuiten)

Je zult het niet snel bedenken, maar in het dorp van Schiermonnikoog kun je ook prachtig wandelen. Je gaat dan langs de prachtige eilander huisjes. Deze typische huisjes dateren allemaal van rond 1750. Als je wat verder buiten de centrum van het dorp loopt, kom je een vreemd fenomeen tegen. De tuinen worden hier niet achter de huisjes gemaakt, maar aan de andere kant van de straat. Je kunt de wandeling het beste bij het VVV beginnen. Daar kun je een boekje kopen: ‘wandeltocht in en om het dorp Schiermonnikoog’. Daarin staat duidelijk beschreven hoe je het dorp kan verkennen, en het staat bovendien bomvol met verhalen en uitleg over de gebouwen en plekken die je ziet. Ook heel leuk om met kinderen te doen!


November Wandelmaand

Ben je toevallig in november op Schiermonnikoog? Dan zit je als wandelaar goed. November is namelijk de wandelmaand van Schiermonnikoog. In deze maand worden er speciale activiteiten en excursies georganiseerd. Het is dan ook mogelijk om te wandelen met een gids of boswachter zodat je nog meer leert over de geschiedenis van Schiermonnikoog. In de herfst is Schiermonnikoog prachtig.


Liever fietsen op Schiermonnikoog?

Wist je dat je ook prachtig kunt fietsen op Schiermonnikoog? Ontdek de mooiste fietsroutes.