Wadhoppen. Hoe ga je vanaf het ene naar het andere Waddeneiland?

Hoe kom ik van Texel naar Vlieland? Of van Terschelling naar Ameland? Door het lage water, is het niet altijd even makkelijk. Waddenhoppen is daardoor best lastig. De zandbanken, wisselend getij en weersomstandigheden zorgen ervoor dat het bijna geen vaste en directe vaartijden zijn tussen de verschillende eilanden van de TVTAS. Maar het is wel mogelijk. Bekijk de verschillende opties om te gaan eilandhoppen of wadhoppen!

Wadhoppen-Texel-Vlieland-Terschelling-Ameland-Schiermonnikoog

1. Wadhoppen via het vaste land

De eerste en meest makkelijke optie is om via het vast land te reizen. Vanaf een eiland pak je de boot naar de wal en daar reis je naar de volgende vertrekhaven. Daar pak je de boot naar het volgende eiland. Dit kost natuurlijk behoorlijk wat tijd, vooral als je zonder auto gaat. Lees alles over boot Texel vanaf Den Helder, boot Vlieland vanaf Harlingen, boot Terschelling vanaf Harlingen, boot Ameland vanaf Holwerd en boot Schiermonnikoog vanaf Lauwersoog.

2. Per boot van eiland naar eiland

Wil je graag langs alle eilanden zonder dat je naar het vaste land moet? Dat is behoorlijk uitdagend, maar wel mogelijk. Je kunt dit in ieder geval niet met je auto doen. Wel soms met de fiets, maar op elk eiland zijn genoeg fiestverhuurders.

Van Texel naar Vlieland

Van Texel naar Vlieland vaar je met de boot ‘De Vriendschap’. In de zomer brengt de veerboot je van De Cocksdorp op Texel naar het Posthuys op Vlieland. Nadat de boot aankomt op Vlieland, ga je met een grote truck verder over het strand. Bekijk alle info over de overtocht van Texel naar Vlieland, zoals vertrektijden en kosten.

Van Vlieland naar Terschelling

Rederij Doeksen brengt je van Vlieland naar Terschelling. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste overtocht. Je vertrekt uit de haven van Vlieland en komt aan in de haven van West-Terschelling. Deze overtocht duurt 30 minuten. Bekijk alle info over de overtocht van Vlieland naar Terschelling, zoals vertrektijden en kosten.

Van Terschelling naar Ameland

Ben je op Terschelling en wil je eilandhoppen naar Ameland? Dat kan. Maar vanaf Terschelling naar Ameland is de overtocht vaak wel lastig. De overtocht is namelijk alleen mogelijk bij hoogwater. Hierdoor gaat de veerboot slechts een aantal keer per week en alleen in het hoogseizoen. Bekijk de mogelijkheden over de overtocht van Terschelling naar Ameland.

Van Ameland naar Schiermonnikoog

Van Ameland naar Schiermonnikoog kom je met de boot MS. Ameland. Net als voor de overtocht van Terschelling naar Ameland, geldt hier dat deze alleen in het hoogseizoen en slechts een enkele keer per week gaan. De overtocht met de MS Ameland duurt ongeveer 150 minuten. Bekijk alle info over de overtocht van Ameland naar Schiermonnikoog.

3. Zeilen met De Eilandhopper

Je kunt ook met een zeilboot wadhoppen. Zeilorganisatie De Eilandhopper heeft een 3-tal historische zeilschepen: de Avontuur, de Helena en de Willem Jacob. Deze schepen maken verschillende tochten langs de Waddeneilanden. Je kan ervoor kiezen om een hele week mee te zeilen, of je boekt een enkele reis naar een van de Waddeneilanden of havens op het vast land. Let er op dat het varen met de zeilboten wat langer duurt dan met de reguliere veerboten. Dit omdat ze afhankelijk zijn van de wind, zeebanken en getijden. Bekijk alle info over de dienstregeling van De Eilandhopper.

4. Eilandhopreizen

Heb je echt alle tijd en wil je er een TVTAS reis van maken? Eilandhopreizen organiseer dit! Je kunt verschillende Waddeneilanden combineren of ze allemaal bezoeken. Bij deze reizen blijf je ook slapen. Bekijk de mogelijkheden van Waddenhop.

5. Met de Waddentaxi

Wellicht de duurste optie, maar er zijn ook watertaxi’s op de Wadden. Dit zijn kleine bootjes met vaak plaats voor maximaal 12 personen. De prijzen voor deze taxi’s liggen een stuk hoger dan de normale veerboten en zijn op aanvraag. Een aantal verschillende Waddentaxi’s die tussen de Waddeneilanden varen zijn: TX 25 watertaxiVlieland WatertaxiRederij NoordgatDe Bazuin en Waddentaxi MS Zeehond. Je reserveert de taxi’s vooraf.